Hoe mensen met laaggeletterdheid te helpen

Hoe mensen met laaggeletterdheid te helpen

Hoewel de meeste laaggeletterden zichzelf niet als zodanig zouden identificeren, zijn er een aantal mensen die met dit probleem te maken hebben. Kinderen hebben misschien niet de kans om te slagen op school en volwassenen vinden het misschien moeilijk om de arbeidsmarkt te betreden. Het maakt sociale mobiliteit en een meer rechtvaardige samenleving moeilijker te realiseren. Laaggeletterden zijn vaak niet in staat een eenvoudig boek te lezen, verkeersborden of prijsetiketten te begrijpen of een formulier in te vullen.

laaggeletterdheid

Als u schrijft voor een gemeenschap met laaggeletterdheid, moet u nadenken over hoe uw inhoud zal worden gepresenteerd aanpak laaggeletterdheid. Als uw doelgroep bijvoorbeeld heel weinig kennis van het Engels heeft, moet u ze misschien eerst de context presenteren. Dit is vooral belangrijk als je publiek laaggeletterd is. Bovendien moet uw schrijven in een conversatiestijl zijn geschreven, zodat mensen met beperkte leesvaardigheid het kunnen volgen. Als je voor een algemeen publiek schrijft, wil je misschien een actieve stem en een gespreksstijl gebruiken. Bovendien moeten uw belangrijkste punten duidelijk met elkaar verbonden zijn en moet u validatie in het veld bieden.

Veel laaggeletterden hebben weinig tijd voor educatieve ervaringen en zijn afhankelijk van vrienden en familieleden die meer geletterd zijn. Digital storytelling is een eenvoudige en effectieve manier om persoonlijke verhalen te delen en geeft mensen een stem die anders misschien niet gehoord zou worden. Door gebruik te maken van de kracht van internet kunnen de verhalen online met iedereen worden gedeeld, ongeacht leeftijd of geletterdheid. Een digitaal verhaal vergroot ook de kans voor laaggeletterden om deel te nemen aan kwesties die te maken hebben met betrokkenheid.

Meer weten? Klik dan hier: Hetsen & Visschers